Det kan komma helt plötsligt eller ligga och gro en lång tid. Sjukdomar och tandbekymmer brukar inträffa åtminstone någon eller några gånger i livet, speciellt när man blir äldre. Att då välja vårdinrättning eller läkare kan ibland vara svårt, beroende på hur omfattande problemet är. Det finns idag en vårdgaranti men ibland hålls inte denna och folk blir väntande i veckor för besök eller operationer. Därför har det nu öppnat upp en stor andel privata sjukhus och vårdinrättningar som avlastar den statliga vården men som ändå är anslutna till landstinget och/eller Försäkringskassan.

Om du bor i städerna Uppsala, Malmö, Göteborg, Linköping eller Stockholm och söker vård oavsett om det rör sig om tandvård i all bemärkelse eller vårdcentraler, läkare, eller andra som kan hjälpa dig med dina problem, så har du kommit rätt. Här kan du läsa en komplett vårdguide till framför allt tandvård och vårdcentraler men också andra ställen där vård bedrivs. istället för att sätta dig och googla på städernas vårdinrättningar och tandkliniker så kan du istället läsa igenom artiklarna för att få en hum om var ställena ligger någonstans. Vi har också listat de bästa klinikerna i städerna så att du slipper oroa dig för vårdcentraler eller tandläkare som har dåligt rykte. Kan även tilläggas att i stort sett alla är anslutna till Landstinget eller Försäkringskassan men du gör ändå klokt i att kolla upp en extra gång då sådant kan ändras med tiden.

Med patientvalfriheten har du också möjlighet att leta upp den läkare eller specialistvård som du önskar, oavsett vart den ligger i landet. Förvisso kräver vissa landskap och landsting remiss från din läkare men i stort så har du möjlighet att gå dit du vill. Tänk dock på att landstingets egna patienter vanligtvis har förtur så om det är en speciell klinik som också är extra eftertraktad kan du få vänta lite längre. Välkommen in och läs mer i vår vårdguide till fem svenska städer.